Cursus OP WEG MET TECH

Leer hoe je

  1. leerlingen inspireert om aan de slag te gaan met technologie
  2. met ze filosofeert over technologie
  3. en tech-scenario’s met ze ontwikkelt

In samenwerking met Dromenkroon

OzobotNet als wij heeft de volgende generatie minstens twee rollen: ze zullen technologische ingrijpende ontwikkelingen voortbrengen én zich er toe moeten verhouden. Hoe bevorder je dat leerlingen kritisch kijken naar technologische ontwikkelingen en ze beoordelen op hun al dan niet wenselijke impact?

Technologie en de toekomst: inspiratie en reflectie
In deze cursus leer je hoe je leerlingen begeleidt in het denken over kansen, mogelijkheden en risico’s van technologie. Je leert hoe je inspiratiebommen maakt: explosies van inspirende informatie over nieuwe ontwikkelingen en hun mogelijke impact. Je leert ook hoe je leerlingen begeleidt in:
1.    Het onderzoeken van technologie vanuit waarden die zij belangrijk vinden
2.    Het ontwikkelen van onderbouwde oordelen over actuele en toekomstige ontwikkelingen
3.    Het ontwikkelen van scenario’s waarin ze grip krijgen op de rol van technologie

Competenties
In deze cursus staan vier kerncompetenties centraal:
1.    Je leert leerlingen inspireren door technisch en innovatief met ze aan de slag te gaan
2.    Je leert hoe je op basis van deze ervaring een filosofisch gesprek laat ontstaan en begeleidt
3.    Je leert hoe je leerlingen begeleidt in het ontwikkelen van tech-scenario’s
4.    Je leert hoe je leerlingen begeleidt in het formuleren van beleidsadviezen

Voor wie?
Deelnemers aan deze studiedag hebben geen voorkennis nodig. De studiedag is er voor alle betrokkenen in het onderwijs: leerkrachten, intern begeleiders, ICT-coördinatoren, pedagogen, (adjunct-)directeuren, bestuurders, ouders en anderen. Maximum aantal deelnemers: 20 (één schoolteam po/vo of een groep van meerdere scholen).

Door wie?
Deze studiedag wordt verzorgd door docenten van Leren Filosoferen en Dromenkroon. Dromenkroon werkt sinds 2011 met kinderen en docenten op creatieve wijze aan het verkennen van de rol van technologie in de toekomst. De docenten van Leren Filosoferen leiden al jaren groepsdenkprocessen in het onderwijs op basis van de socratische methode en verzorgen cursussen op dat gebied. Beide partijen bundelen voor deze cursus hun krachten.

Praktisch
De cursus bestaat uit 10 dagdelen (5 dagen) waarin je door middel van praktische oefeningen werkt aan de genoemde competenties. Er is ruimte voor individuele vragen en wensen. Minimum aantal deelnemers: 6, maximum aantal: 15.

Kosten
De prijs voor deze cursus bedraagt EUR 995,- p.p. inclusief onder meer het boek Filosoferen aan de keukentafel, handouts, locatie, koffie/thee en advies per email en telefoon.

Meer weten?
Stuur een email naar info@lerenfilosoferen.nl of bel ons op 0251-253824.