Workshop KUNST EN JIJ

Ontdek hoe filosofische gespreksvoering je kunstbeleving kan versterken

Yellow Orange, Mark Rothko 1956

Yellow Orange, Mark Rothko 1956

Het beleven van kunst is een uiterst persoonlijke aangelegenheid. Het onder woorden brengen van een kunstbeleving vergt behalve inspanning soms ook moed. Zeker in een groep. Het doel van deze workshop is dat je ervaart hoe leuk, inspirerend en effectief het is om je persoonlijke kunstbeleving in een filosofisch gesprek te onderzoeken.

SLF heeft de leermethode KUNST EN JIJ in samenwerking met Kunstbalie ontwikkeld voor museummedewerkers, docenten cultuur- en kunsteducatie, cultuurcoördinatoren, medewerkers van culturele instellingen en anderen die de kunstbeleving van hun doelgroep willen intensiveren.

In de basiscursus van vier dagdelen leer je hoe je deelnemers aan een filosofisch gesprek in staat stelt hun kunstbeleving te onderzoeken. Deze deelnemers krijgen inzicht in een kunstwerk, in elkaar en in zichzelf. Het gezamenlijke onderzoek versterkt en verdiept de kunstbeleving. Na de basiscursus kun je je vaardigheden gericht aanscherpen in de vervolgcursus.

Tijdens deze workshop ervaar je hoe de leermethode KUNST EN JIJ werkt. In een oefening maak je kennis met de vrije ruimte van een filosofisch onderzoek, je neemt de tijd voor het selecteren en ervaren van een kunstwerk en je neemt deel aan een filosofisch gesprek. Tot slot gaan we in op de valkuilen, de meerwaarde en de mogelijkheden van de leermethode in jouw praktijk.

Een deelnemer:
“Filosoferen brengt het beschouwende terug in de kunstvaklessen”, aldus Peter van Heusden, cultuurcoördinator van het Cobbenhagenlyceum in Tilburg. “Het is niet voldoende je de techniek eigen te maken. De stap die je moet zetten is het maken van de verbinding met jezelf en de wereld om je heen.”

Sinds 2012 verzorgen wij deze workshops en cursussen voor docenten, museummedewerkers en cultureel ondernemers in onder meer het Van Abbemuseum Eindhoven, Museum de Pont Tilburg, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Stedelijk Museum Amsterdam, Fries Museum en Kranenburgh, culturele buitenplaats Bergen NH.

Voorbeeldprogrammma workshop KUNST EN JIJ

14.00 Kennismaking en korte intro: Wat is filosoferen?
14.05 Oefening Wat is…?
14.20 Evaluatie van de oefening
14.30 Selectie van een kunstwerk
14.40 Het werk: informatie, ervaringen en vragen
15.00 Selectie van een geschikte uitgangsvraag
15.10 Pauze
15.20 Filosofisch gesprek
16.00 Terugkoppeling naar het kunstwerk
16.15 Evaluatie: valkuilen, meerwaarde en mogelijkheden
16.30 Einde

Vertel me meer

Kunst_En_Jij_CKN_1_november_2014-2

Centrum Kinderfilosofie Nederland 25 jaar, studiedag 1 november 2014:
workshop KUNST EN JIJ onder leiding van Jan Ewout Ruiter