Wat is hoop? Verslag van een filosofisch gesprek

In een stampvolle collegezaal in het David de Wiedgebouw op de Universiteit Utrecht Science Campus onderzochten deelnemers aan de leerlingenconferentie van de Vereniging van Begaafdheidsprofielscholen de vraag Wat is hoop?

JourneyErvaringen
Onder leiding van Jan Ewout Ruiter onderzochten de deelnemers eerst verschillende voorbeelden. Een jongen vertelde hoe hij een week eerder in het café hevig had genoten van Don’t Stop Believin’ van Journey. Een meisje vertelde dat ze langdurig uitgeschakeld was geweest door de ziekte van Hashimoto, een auto-immuunziekte die bijna alle activiteiten onmogelijk maakt omdat het een multisysteem-aandoening is. In beide gevallen was op een zeker moment sprake van een intense ervaring van hoop.

Wat ligt je na aan het hart?
Het onderzoek van deze ervaringen en van de verplaatsing van sommige andere leerlingen in deze situaties leidde tot enkele kernbeweringen over de aard van hoop: hoop heeft geen kans als je er niet open voor staat, evenmin als je focus eenzijdig is gericht op negatieve dingen en al helemaal niet als je jezelf niet serieus neemt. Na deze uitspraken over hoe de werkelijkheid voor hen in elkaar zit, leidden de deelnemers enkele principes af: de waarden die deze uitspraken rechtvaardigen en die de deelnemers na aan het hart liggen.

  • Sta open voor vooruitgang
  • Zie de andere kant
  • Don’t stop believin’
  • Laat zien wie je bent

Sjiek
De groep reageerde enthousiast op het proces en op de inhoudelijke resultaten. Zoals een Brabantse deelnemer opmerkte: “Een mooi gesprek. Sjiek, zoals we dat noemen bij ons.”


Nieuwsgierig hoe een filosofisch gesprek precies werkt?