Beroepsopleiding Socratisch gespreksleider

Leer op professionele wijze socratische gesprekken leiden

Vanaf vrijdagmiddag 9 april 2021 organiseren wij de Beroepsopleiding Socratisch gespreksleider.

De vijf bijeenkomsten van 3 uur vinden plaats onder leiding van drs. Rudolf Kampers. Na deze opleiding ben je in staat onderzoeksgesprekken op basis van de socratische methode te leiden. Daarin begeleid je leerlingen, studenten en/of collega’s bij het vinden van nieuwe inzichten en handelingsperspectieven.

Tijdens de bijeenkomsten werk je samen in praktische opdrachten en oefengesprekken. Je onderzoekt betekenisvolle vragen, ontwikkelt een onderzoekende houding en verwerft socratische basisvaardigheden. Je leert deze methode toe te passen binnen de voor jou relevante contexten. Dit vereist verwerving van kennis en vaardigheden en ontwikkeling van je eigen begeleidingsstijl.

De deelnemers hebben baat bij het bestuderen van enige literatuur. Daarnaast wordt van hen verwacht dat zij ook buiten de opleiding filosofische oefengesprekken gaan voeren. Eerst met vrienden, kennissen en/of familieleden, en na de tweede bijeenkomst met hun doelgroep, zoals collega’s.

Waar en wanneer?
De opleiding vindt op loopafstand van Utrecht CS plaats in de grote zaal van vergadercentrum De Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht, op de volgende vijf vrijdagmiddagen van 13.30 tot 16.30 uur:

  • 9 april 2021
  • 23 april 2021
  • 21 mei 2021
  • 4 juni 2021
  • 18 juni 2021

In verband met corona kunnen aan deze opleiding maximaal 10 deelnemers meedoen. Omdat dat aantal inmiddels is bereikt, hebben we een reservelijst. Mochten er zes deelnemers op die lijst komen, dan gaan we met twee groepen aan de slag (en twee trainers, twee cursusruimtes). Mochten de coronamaatregelen dat vereisen, dan wordt deze opleiding (deels) online aangeboden.

Gedurende de sessies is er volop ruimte voor vragen. Ook tussen de sessies en na afloop van de opleiding is er gelegenheid de opleider per mail of telefonisch advies te vragen over de vaardigheden, thema’s of gesprekssituaties. De kosten voor de opleiding bedragen € 575,- inclusief ons boek Filosoferen aan de keukentafel, hand-outs, ondersteuning per mail en telefoon en een certificaat.

Interesse?

Laat het ons weten via het contactformulier of neem telefonisch contact met ons op (zie hieronder).

Gevorderde gespreksleiders kunnen meedoen aan onze vervolgopleiding Socratisch gespreksleider.

10 september: start volgende editie

Vanaf september begeleidt Jan Ewout Ruiter de Beroepsopleiding Socratisch Gespreksleider op 5 vrijdagmiddagen van 13.30-16.30 uur:

  • 10 september 2021
  • 1 oktober 2021
  • 29 oktober 2021
  • 19 november 2021
  • 10 december 2021

We werken in de Werfkelder van De Kargadoor op loopafstand van CS Utrecht. Mocht corona een deel van de bijeenkomsten op locatie verhinderen, dan werken we online.

Meer weten? Vraag het via het het contactformulier of bel ons.