Beroepsopleiding Socratisch gespreksleider

Leer op professionele wijze socratische gesprekken leiden

Vanaf vrijdagmiddag 27 september 2024 organiseren wij de Beroepsopleiding Socratisch gespreksleider.

De vijf bijeenkomsten van 3 uur vinden plaats in Utrecht. Na deze opleiding ben je in staat onderzoeksgesprekken op basis van de socratische methode te leiden. Daarin begeleid je leerlingen, studenten en/of collega’s bij het vinden van nieuwe inzichten en handelingsperspectieven.

Tijdens de bijeenkomsten werk je samen in praktische opdrachten en oefengesprekken. Je onderzoekt betekenisvolle vragen, ontwikkelt een onderzoekende houding en verwerft socratische basisvaardigheden. Je leert deze methode toe te passen binnen de voor jou relevante contexten. Dit vereist verwerving van kennis en vaardigheden en ontwikkeling van je eigen begeleidingsstijl.

De deelnemers hebben baat bij het bestuderen van enige literatuur. Daarnaast wordt van hen verwacht dat zij ook buiten de opleiding filosofische oefengesprekken gaan voeren. Eerst met vrienden, kennissen en/of familieleden, en na de tweede bijeenkomst met hun doelgroep, zoals collega’s.

Waar en wanneer?
De opleiding vindt plaats op loopafstand van Utrecht CS in Vergadercentrum Vredenburg, Vredenburg 19, op vijf vrijdagmiddagen van 13.30 tot 16.30 uur:

  • 27 september 2024
  • 11 oktober 2024
  • 8 november 2024
  • 22 november 2024
  • 13 december 2024

Gedurende de sessies is er volop ruimte voor vragen. Ook tussen de sessies en na afloop van de opleiding is er gelegenheid de opleider per mail of telefonisch advies te vragen over de vaardigheden, thema’s of gesprekssituaties. De kosten voor de opleiding bedragen € 795,- inclusief ons boek Filosoferen aan de keukentafel, hand-outs en ondersteuning per mail en telefoon.

Interesse?

Laat het ons weten via het contactformulier, bel ons op de nummers hieronder of verzeker je van deelname via de winkelwagen. 

Gevorderde gespreksleiders kunnen meedoen aan de vervolgopleiding Socratisch gespreksleider